diumenge, 18 de novembre del 2012

Exèrcit català?

Des de fa uns mesos a Catalunya es viu un procés esperançat de construcció nacional, que alguns anomenen gaudir d'estructures d'estat, altres de bastir un estat autènticaent federal i d'altres clarament d'independència política en el marc europeu.

En aquest nou escenari, sigui quin sigui, el moviment per la pau es referma en els seus arguments de sempre, que intento exposar breument: no volem exèrcits perquè no creiem en la seguretat basada en la defensa militar; treballem perquè el paradigma futur de defensa sigui la seguretat humana, entesa com la defensa radical, democràtica i noviolenta dels drets personals i col·lectius. Una política de seguretat, pensem, ha de poder garantir el dret a una vida digna, exercir els drets bàsics i gaudir de la propietat col·lectiva dels béns públics essencials (l'aire, l'aigua, l'energia, un medi ambient saludable, l'educació, la salut i la seguretat).

Aquesta és la nostra política de defensa, a la qual ha contribuït Catalunya des de moltes plataformes i amb un teixit social molt ric. Tenim un Institut Català Internacional per la Pau i un moviment pacifista molt actiu, que fan propostes que desmunten la idea de que la seguretat es basa en la defensa militar. Aprofitem el que tenim per mantenir obert un debat sobre el futur, però mai per reproduir vells esquemes i inventar un nou exèrcit, ni tan sols per pagar diners a tercers (l'OTAN, Espanya, la UE,...) per estar "protegits" de no se sap quins enemics.

D'aquesta manera podríem alliberar molts diners, el "dividend per a la pau", que es podrien destinar a crear un entorn de veritable seguretat humana. I si algú tingués la temptació de titllar la proposta d'insolidària, el convidarem a sumar-se a la idea per guanyar veritable solidaritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada